Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) ve Uluslararası Sosyal Güvenlik Teşkilatı (ISSA) Avrupa Ağı (IEN) iş birliğiyle 21-22 Kasım tarihleri arasında “VIII. Uluslararası Sosyal Güvenlik Sempozyumu” düzenlendi.
“Sosyal Güvenlikte Teknolojik Yenilikler ve Hizmet Yönetimi” temasıyla İstanbul’da düzenlenen sempozyuma, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakan Yardımcısı Ahmet Aydın, SGK Başkanı Dr. Raci Kaya, ISSA Genel Sekreteri Marcelo Abi-Ramia Caetano, SGK birim amirleri ISSA, ISSA IEN üyesi ülkelerin sosyal güvenlik kurumları, kamu kurum ve kuruluşlar ile sivil toplum kuruluşları temsilcileri katıldı.
Bakan Yardımcısı Ahmet Aydın sempozyumun açılışında yaptığı konuşmasında, sempozyumun sosyal güvenlik alanında erişilebilir, kaliteli ve kapsayıcı hizmet sunma adına katılımcılara ışık tutacağını belirterek, “Sosyal güvenlik hakkı evrensel bir insan hakkıdır. Türkiye Cumhuriyeti Anayasası’nın 60’ıncı maddesinde bu hak, ‘Herkes, sosyal güvenlik hakkına sahiptir. Devlet, bu güvenliği sağlayacak gerekli tedbirleri alır ve teşkilatı kurar’ ifadesiyle garanti altına alınmıştır.” dedi.
2006 Yılında Sosyal Güvenlik Reformu Yaptık
Bakan Yardımcısı Aydın, “Coğrafyamızda özellikle yoksulluk ve savaşların getirdiği risklere karşı korunmayı amaçlayan sosyal yardım mekanizmaları ile loncalar etrafında örgütlenen ve mesleki dayanışmayı temel alan sosyal güvenlik yapıları neredeyse bin yıldır uygulanagelmiştir. Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunu takip eden yıllarda, önce dar kapsamlı sigorta ve sandıklar hayata geçerken, 1945’te kurulan İşçi Sigortaları Kurumu ile bugünkü yapının temelleri atılmıştır. 2006 yılına kadar sistem önce işçi ve memurları sonra da bağımsız çalışanları kapsayacak biçimde genişletilmiş, ancak tüm bu çalışma statüleri için ayrı hak ve yükümlülükler sağlayan bir sistem kullanılmıştır. Farklı çalışma statüleri için ayrı ayrı kurulan 3 kurumun tek çatı altında birleştirilerek Sosyal Güvenlik Kurumunun kurulduğu 2006 yılı, Sosyal Güvenlik Reform yılı olmuştur.” açıklamasında bulundu.
2008’de nüfusun tamamına eşit hak ve yükümlülükler tanıyan, kapsayıcılık ve sürdürülebilirlik ilkelerine dayanan Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’nun yürürlüğe girdiğini hatırlatan Aydın, “Genel Sağlık Sigortası Reformuyla da 2012 yılından bu yana, zorunlu genel sağlık sigortası uygulamasına geçilerek vatandaşlarımızın tamamına sağlık hizmetlerinden etkin şekilde faydalanma imkanı sağlanmıştır. Türkiye Cumhuriyeti Sosyal Güvenlik Kurumu, değişen sosyal güvenlik ihtiyaç ve risklerine karşı toplumu güvence altına alarak güvenilir, kaliteli ve yenilikçi bir anlayışla sürdürülebilir sosyal güvenlik hizmeti sunma misyonuyla çalışmalarına devam etmektedir. Ülkenin kültürü, işgücü piyasasının özellikleri, tarihsel yapısı gibi pek çok parametrenin bir araya gelmesiyle oluşan ulusal sosyal güvenlik sistemleri, diğer bir ülkenin sorunlarına da alternatif çözümler üretebilecek önemli araştırma alanlarıdır. Dünyada sosyal güvenlik sistemleri yönetiminde iyi uygulama örneklerini tespit edip bunlardan faydalanabilmek ortak bilginin gelişmesi adına oldukça önemlidir.” şeklinde konuştu.
Sosyal güvenlik sistemlerinin yürütümünde, kapsamın ve hizmetlerin gelişiminin yanında daha erişilebilir hizmet sunumuna da dikkat çeken Aydın, “Dünyadaki teknolojik gelişmeleri takip ederek çağa ayak uydurmak kaçınılmazdır. Teknoloji imkanlarından faydalanmak, kurumsal kapasitenin gelişimini de desteklemektedir. Hizmet sunumunun daha iyi bir noktaya getirilmesi en önemli önceliklerimizdendir. Yaşam biçimlerinin ve beklentilerin değişkenliği hızla gelişen dış faktörlere uyum sağlamayı gerektirmektedir. Hizmet sunumundaki iyileşmelerin temeli teknolojik gelişime dayanmaktadır. Kullanıcı odaklı, proaktif yaklaşımları destekleyen bir dijitalleşme sürecinden geçilmektedir. Bu süreç kurumsal kapasite iyileştirmelerinin ötesinde reform anlayışına dayalı dönüşümleri beraberinde getirmektedir.” dedi.
Vatandaşlarımıza Hizmet Sunma Konusunda Dünya Genelinde Örnek Bir Ülke Haline Geldik
Bakan Yardımcısı Aydın, “Sosyal devlet anlayışıyla ülkemiz de dijital devlet alanında dünya trendlerini en önde takip eden bir yapıyla vatandaşlarımıza hizmet sunma konusunda teknolojinin getirdiği imkanları her alanda kullanma gayreti içerisinde olmuş ve bu alanda dünya genelinde örnek bir ülke haline gelmiştir. Vatandaşlarımızın devlet hizmetlerine erişiminin teknolojik imkanlarla kolaylaştırılması noktasında, e-Devlet çatısı altında neredeyse tüm kurum ve kuruluşlarımızın entegre olduğu altyapı, dijital devlet kavramının isim bulmuş hali olarak karşımıza çıkmaktadır.” ifadesinde bulundu.
Sosyal Güvenlik Kurumunun altyapıda sunduğu hizmet sayısı, çeşitliliği ve sosyal güvenlik hizmetlerine erişim yönünden kamu kurumları arasında lokomotif görev üstlendiğinin altını çizen Aydın konuşmasının devamında:
“SGK son teknoloji ile donatılmış veri merkezi altyapısı ve bu altyapı üzerinde çalışan uygulamalar sayesinde sosyal güvenlik hizmetlerinin vatandaşlarımıza 7/24 kesintisiz bir şekilde dijital ortamda sunulmasını sağlamaktadır. Vatandaşlarımıza daha erişilebilir ve kaliteli hizmet sunma adına sağlık, sigorta ve emeklilik hizmetlerinde dijitalleşme çalışmalarına büyük bir gayretle devam etmekteyiz. Gelişmiş siber güvenlik altyapımızla dijitalleşirken güvenliği de ön plana çıkararak bu çalışmalara hız kesmeden devam edeceğiz. Dijitalleşen uygulamalarımız üzerinde oluşan büyük ölçekli verilerden değer ve anlam üretme noktasında da günümüz öncü teknolojilerinden olan yapay zekâ ve ileri analitik teknolojilerini de sosyal güvenlik altyapımızda kullanmak için ülkemizin Yapay Zekâ Stratejisini hedef alarak çalışmalarımıza başlamış bulunmaktayız.” şeklinde konuştu.
Sosyal Güvenlik En Temel İnsan Haklarından Biridir
Sempozyumun düzenlenmesinde emeği geçen herkese teşekkür eden Bakan Yardımcısı Ahmet Aydın, Sosyal güvenlik hakkının, en temel insan haklarından biri olduğuna vurgu yaparak, “Dolayısıyla özellikle coğrafyamızda, dünyamızda insan hakları ihlallerine de mutlaka dikkat çekmek durumundayız. Dikkatlerinizi Filistin’e, Gazze'ye yöneltmek durumundayız. Bu dünyada hepimiz yaşıyoruz. Dünya huzur içerisinde değildir. Görmüyor, duymuyor, bilmiyoruz. Adeta üç maymunu oynayarak, dünya bunu seyrediyor bunu izliyor. Bu vesile ile bir kez daha İsrail zulmünü, soykırımını lanetlemek istiyorum. Duamızın kalbimizin yüreğimizin Filistin'deki o masumlardan yana olduğunu ifade etmek istiyorum.” dedi.
35 Adet İyi Uygulamamız, 2010 Yılından Bu Yana Çeşitli ISSA Ödülleri Aldı
SGK Başkanı Raci Kaya, sempozyumun açılışındaki konuşmasında “Bugün İstanbul gibi iki kıtayı birleştiren bir şehirde, 70 yılı aşan Uluslararası Sosyal Güvenlik Teşkilatı (ISSA) ile iş birliği içerisinde, ülkemizin köklü ve saygın kurumlarından Sosyal Güvenlik Kurumu ev sahipliğinde sizleri ağırlıyor olmaktan onur ve memnuniyet duyuyorum. Türkiye’de sizlerle beraber olmak ve sosyal güvenlik ailesi olarak bir araya gelmek bizler için çok değerli. Türkiye ile ISSA arasındaki ilişkilerin başladığı 1949 yılının ardından, ülkemiz ISSA’nın Asya bölgesinden ilk üyesi olmuştur. Ardından 2006 yılında ülkemizde gerçekleştirilen sosyal güvenlik reformuyla üç sigorta kurumu birleştirilerek Sosyal Güvenlik Kurumu kurulmuş ve SGK’nın 2009 yılında Avrupa bölgesinden yeniden üye olmasıyla ISSA ile ilişkimiz yepyeni bir safhaya taşınmıştır. Kurumumuzun toplamda 35 adet iyi uygulaması, 2010 yılından bu yana çeşitli ISSA ödüllerine hak kazanmıştır.” dedi.
ISSA’nın, sosyal güvenlik gibi her ülkenin kendi tarihsel yapısına göre şekillendirdiği ve kendine özgü kurallarla yönettiği bir alanda, birçok ülkeyi ortak bir anlayış etrafında topladığını ifade eden Başkan Kaya, “Katılımcı ülkelerin vatandaşlarına sağladığı sosyal güvenlik hakkını daha modern, daha kapsayıcı ve daha etkin bir biçimde sunabilme konusunda bir hedef ve fikir birliği vermektedir.” ifadesinde bulundu.
Başkan Kaya, etkin, kaliteli, verimli, vatandaş odaklı ve sürdürülebilir hizmet sağlamanın, tüm kamu yönetiminde olduğu gibi sosyal güvenlik sistemlerinin idaresinde de evrensel ilkeler olduğunu belirterek, düzenlenen etkinliğin bu değerlerin sosyal güvenlik alanındaki uluslararası boyutunu değerlendirebilme ve gelinen durumu bu çerçevede daha net saptayabilme adına önemli bir niteliğe sahip olduğunu söyledi.
Kaya, etkinliğin konusu olan “Sosyal Güvenlikte Teknolojik Yenilikler ve Hizmet Yönetimi” başlığına atıfta bulunarak, “SGK olarak e-Devlet uygulamaları kapsamında, sigortalılar, işverenler ve diğer kullanıcılara sosyal güvenlik hizmetlerini daha erişilebilir ve gerekli işlemleri daha kolay hale getirdik. Sosyal güvenlik hizmetlerinin vatandaşlarımıza sürdürülebilir bir şekilde sunulması adına, en gelişmiş teknolojiyle desteklenen veri merkezi altyapısı ve ilgili uygulamaları kullanmaktayız. Sosyal güvenlik alanında vatandaşa yönelik hizmetlerin yanında kurum içi işleyişte kalite ve etkinliğin artırılması adına teknoloji destekli uygulamalar geliştirmekteyiz.” diye konuştu.
ISSA Genel Sekreteri Marcelo Abi-Ramia Caetano da Sosyal Güvenlik Kurumunun, ISSA'nın çeşitli teknik ve bölgesel yapılarında rol alan uzun soluklu ortağı olduğunu dile getirerek, “ISSA Avrupa Ağı'nın içinde bulunduğumuz üç yıllık dönemindeki üçüncü etkinliği için bugün burada bulunmaktan memnuniyet duyuyoruz. Bu teknik seminerin gerçekleştirilmesinde emeği geçen Türkiye Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığına ve Sosyal Güvenlik Kurumuna içten teşekkürlerimizi sunarız. Türkiye’nin bu değerli kurumları sayesinde iki gün boyunca, özellikle teknolojik yenilikler perspektifinden kamuya hizmet sunumu ile ilgili temel konuları tartışmak üzere bir aradayız.” dedi.
Bu sempozyumun sosyal güvenlik kurumlarının temsilcileri olarak sizlerin bu alanlardaki sorulara cevap bulmaya ve iyi uygulamaları paylaşmaya yönelik bir fırsat olacağını vurgulayan Genel Sekreter Abi-Ramia Caetano, “Avrupa en iyi sosyal koruma kapsamına sahiptir ve hizmet sunumu konusunda öne çıkmaktadır. Ancak yeni teknolojilerin kullanımıyla ilgili bazı sorunlar bulunmakta ve bu husus nüfusun büyük bir bölümünü etkilemeye devam etmektedir. Bu nedenle proaktif yaklaşım ve en hassas nüfus gruplarına ulaşmak önemlidir. Ayrıca, kimsenin geride kalmamasını ve sosyal koruma kapsamında teknolojik yeniliklerin katma değerinden yararlanabilmesini sağlamak önem arz etmektedir. Özellikle içinde bulunduğumuz ISSA Avrupa Ağı üç yıllık döneminin tematik önceliği olan yönetim, dönüşüm ve inovasyon ile doğrudan bağlantılı olduğundan fikir paylaşımı açısından bu sempozyum büyük bir fırsat.” şeklinde konuştu.
Ulusal Oturum’da Sosyal Güvenlik Kurumu tanıtım videosunun ardından SGK Başkan Yardımcısı İsmail Ertüzün ve Bilgi Teknolojileri Genel Müdürü Yakup Koç, SGK’nın teknoloji temelli hizmet ve uygulamalarına ilişkin sunumlarını yaptı.
İstanbul Sosyal Güvenlik İl Müdürü Harun Sertbaş da sempozyumun 3. oturumunda Sosyal Güvenlik Kurumunun kayıt dışı istihdam ile mücadeledeki uygulamaları ve çalışmaları hakkında sunum gerçekleştirdi.
Etkinliğin beş oturumda ISSA IEN üyesi sosyal güvenlik kurumlarının temsilcileri tarafından sosyal güvenlik alanında teknolojinin kullanımına ilişkin çeşitli konularda 16 ayrı iyi uygulama örneğini içeren sunumlar yapıldı. Bu çerçevede, Kurumumuz uygulamalarından Veri Paylaşımına Dayalı Kontrol Çalışmaları kapsamında Performans ve İstatistik Programı (PERİ) ile Genel Sağlık Sigortası Uygulaması kapsamında MEDULA Sistemi sunumları yapıldı.
Etkinliğin paralelinde ISSA IEN Yönlendirme Komitesi Toplantısı ile Türkçe Konuşan Ülkeler Odak Grup Toplantısı yapılarak ve Polonya Sosyal Sigorta Kurumu (ZUS) ile ikili görüşme sağlanarak iş birliği çalışmaları kuvvetlendirildi.